Vydávají lékaři na Náchodsku neschopenky na požádání?

Náchodsko - Nezávislá kontrola má prověřit okolnosti vydání skoro 40 neschopenek a dalších potvrzení nezaměstnaným na Náchodsku. Ředitel náchodského úřadu práce Michal Pejskar lékaře obvinil, že s doklady manipulovali a neschopenky vydali na požádání těm, kterým se nechtělo do práce.

Michal Pejskar poslal stížnost na ministerstvo práce a to ji předalo Sdružení praktických lékařů. Lékaři podrobně prostudovali všech 37 případů údajné manipulace s neschopenkami a dalšími doklady, na které si ředitel úřadu práce stěžoval. 36 z nich vyloučili jako neodůvodněné. Předseda Sdružení praktických lékařů Královéhradeckého kraje Petr Šubrt konstatoval, že ředitel úřadu práce podal stížnost pouze na základě domněnky, žádné důkazy prý nepředložil.

Stížnosti nerozumí ani předseda Sdružení praktických lékařů Náchod Jan Bělohrádek. Michal Pejskar si ale za svou stížností stojí. Tvrdí, že praktičtí lékaři vydávají falešné neschopenky na objednávku nezaměstnaných. „Zamezují v nástupech do zaměstnání, protože máme velké množství volných míst. Takové neschopenky zatěžují sociální systém,“ dodal.