Rybáři připravují budoucí generaci lososovitých ryb

Plzeň - Rybáři mají v těchto dnech plné ruce práce. A netýká se to jen výlovů rybníků a zajištění dostatku ryb na vánoční svátky. Připravují také budoucí generaci lososovitých ryb, především pstruhů a sivenů. Ti se vytírají na jaře a na podzim.

Rybáři v Anníně u Sušice touto dobou pomáhají na svět pstruhům a sivenům. Vytírání je malý rybářský obřad. Vyspělé a velké generační ryby se musí zkušeným pohybem vyprázdnit od mlíčí a jiker. Velcí siveni dorůstají v průměru délky kolem půl metru. „Jsou to ryby, které jsou vybrané z generačního hejna a které mají nejlepší rozmnožovací vlastnosti,“ vysvětluje zaměstnanec Klatovského rybářství Petr Šikýř.   

Rybáři rozeznají pohlaví na první pohled. Každá ryba jikernačka vydá tisíce jiker. „Když má ta ryba asi kilo váhy, tak je z ní asi 2 400 jiker,“ říká další ze zaměstnanců Klatovského rybářství Antonín Šála.

Jikry se oplodní mlíčím a pak putují do velkých sklenic, v nichž se pomalu probouzí rybí život. Zárodky ryb, takzvaný plůdek, rybáři uchovávají po tisících ve speciálních nádržkách. Ryby se pak po určité době vrací na sádky, kde je rybáři vytřeli, a začínají růst. „Od okamžiku oplodnění tak za rok a půl je hotová tržní ryba,“ uvádí další z klatovských rybářů Petr Volák. „U kaprovitých ryb je ten interval delší, trvá až tři roky,“ dodává jeho kolega Václav Senft.  

Kvůli predátorům, rybářům a špinavým řekám se nestačí ryby samy v řekách rozmnožovat tak rychle, jak si doba žádá. Proto musí člověk přírodě pomoci. Velká část ryb ze sádek sice míří rovnou ke spotřebiteli, ale do řek kupují násadu i rybářské svazy pro sportovní rybolov. Rybářství zaměřená na lososovité ryby nejčastěji rozmnožují pstruha duhového a sivena amerického.