Orlík bude mít ochranu

Orlík nad Vltavou - Na Orlík se zřejmě opět po několika letech vrátí vodní záchranáři, po vybudování alespoň tří stanovišť volají starostové okolních obcí už několik let. O práci vodních záchranářů teď projevilo zájem několik sdružení, která spolu se starosty i zástupci kraje dnes jednala o podmínkách fungování služby.

Ještě před deseti lety tu fungovali dobrovolní vodní záchranáři, stanoviště měli v kempu Velký výr. První pomoc poskytovali několik let, v současné době tu chybí. Vodní záchranář z Písku Jiří Knotek se domnívá, že to byla služba potřebná a byla dobře zajištěná. Profesionální záchranáři jezdí k Orlické přehradě ze tří míst, vysoké skalnaté břehy a téměř žádný přístup k vodě ale záchranu tonoucího komplikují. Ředitel ZZS Jihočeského kraje Marek Slabý potvrdil: „Pro nás je problém dojezdu ale i charakteru těch zranění.“

Starostové okolních obcí se shodují v tom, že návrat vodních záchranářů je nutný. Nyní je i reálný, zájemci i prostory jsou. Problém však je jinde. Jak uvedl starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt (nez.), je třeba vyřešit, pod jakou organizací by služba měla vlastně fungovat. Podle starosty Milevska Zdeňka Herouta (ODS) není vytvořen jednotný statut této vodní záchranné služby.

Sezónní provoz jednoho stanoviště odhadují záchranáři na tři sta tisíc korun. Záchranář Knotek doplnil, že pokud nebude tato služba dotována ze státních nebo obecních prostředků, nemá šanci fungovat. Starosta Kostelce nad Vltavou Karel Pecka (ODS) dodal: „Všechny obce dotčené Orlickou přehradou by měly dojednat sdružení prostředků.“ Peníze je připravený poskytnout i kraj, Petr Studenovský z Odboru zdravotnictví Jihočeského kraje chce nejprve vědět, s kým budou jednat.

Pokud se zájemci o vodní záchranou službu dohodnou na společném provozovateli, začnou tři stanoviště na Orlíku fungovat už příští sezónu.