Praha bude mít novou rozhlednu – v zoo

Praha – V Praze vznikne nová sedmnáctimetrová rozhledna. Příští rok by měla vzniknout v areálu trojské zoologické zahrady replika bývalé rozhledny na jizerskohorském Smrku. Doplní tři dosavadní pražské rozhledny – věže na Petříně a Žižkově a třináctimetrovou rozhlednu Cibulka v Košířích, která je nejstarší pražskou rozhlednou. Praha by se měla dočkat i druhé nové rozhledny v plánovaném parku v lokalitě U Čeňků mezi Černým Mostem, Dolními Počernicemi a Hostavicemi.

Zoo zaplatí za rozhlednu 4,5 milionu korun 

Rozhlednu s dřevěnou konstrukcí, která má napodobovat rozhlednu, jež do poloviny 20. století stála na Smrku, chce vedení pražské zoologické zahrady postavit příští rok v horní části svého areálu. „Rozhledna by měla nabídnout atraktivní pohled na vlastní areál zoo a na panorama Prahy, počet lidí na rozhledně by měl najednou činit asi 20 osob,“ uvedl mluvčí ZOO Praha Vít Kahle.

Stavba má stát zhruba 4,5 milionu korun a má přispět ke zvýšení návštěvnosti zoologické zahrady. Podle Kahleho by měla lidi přilákat především do odlehlejší severní části areálu. Pražská zoo je ovšem již dnes nejnavštěvovanější českou zoologickou zahradou a druhou nejoblíbenější pražskou atrakcí. V roce 2007 ji navštívilo 1,27 milionu lidí.

Věž, která má podle plánů pražského Magistrátu vzniknout na východě Prahy v uvažovaném parku U Čeňků, bude vyšší než trojská, má měřit dvacet metrů. Stavět by se mělo začít za pět až šest let.

Praha má zatím tři rozhledny

V Praze dosud stojí tři velké rozhledny. Nejznámější jsou věže na Petříně a na Žižkově. Petřínská rozhledna je 60 metrů vysoká osmiboká železná věž, pětkrát zmenšená napodobenina pařížské Eifellovky. Z vyhlídkové galerie sedm metrů pod jejím vrcholem můžou návštěvníci obdivovat pražské panorama od roku 1891. Rozhledna sloužila 40 let jako televizní vysílač, než ji počátkem 90. let nahradila žižkovská věž.

Žižkovský televizní vysílač je vysoký 216 metrů. Věž se stavěla v letech 1985 až 1992 a stála kolem půl miliardy korun. Slouží také jako rozhledna; ve výšce 93 metrů můžou návštěvníci vidět nejen Prahu, ale i krajinu do sta kilometrů.

Jako nejstarší rozhledna slouží v Praze také třináctimetrová vyhlídková kamenná věž Cibulka v Košířích. Usedlost Cibulka koupil roku 1817 hrabě Leopold Thun-Hohenstein, který zde v následujících letech nechal věž postavit.

Prahu je možné pozorovat také z několika dalších věží, které jsou většinou součástmi větších budov. Oblíbené jsou věže Staroměstské radnice nebo pražské katedrály.