V Libušíně zřejmě bude nechtěná střelnice

Libušín (Kladensko) - Bezmála tři miliony korun chtěl státu zaplatit podnikatel z Libušína za pozemek, na kterém společnost Combat Kladno už 15 let provozuje střelnici. Úředníci ale nakonec výběrové řízení zrušili a pozemek chtějí prodat přímo střeleckému klubu za vyvolávací cenu 900 tisíc korun. Vedení města chce celou věc nechat prověřit u Nejvyššího kontrolního úřadu.

Střelnice v Libušíně je pro členy střeleckého klubu nenahraditelná, řada občanů ze sousedství ji však nenávidí. Starosta Libušína Vladimír Eichler (nez.) potvrdil, že obyvatelé Libušína si stěžovali na hluk a mají strach o svoji bezpečnost. Podle provozovatelů střelnice ale hladina hluku nepřekračuje povolené hygienické normy a v pořádku jsou i všechny balistické zkoušky.

Střelecký klub se pronajímaný pozemek snaží od státu odkoupit už několik let. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásil na odprodej výběrové řízení, vyvolávací cenu určil na 900 tisíc korun. Nejvyšší nabídku podal libušínský podnikatel Milan Solnička, za pozemek byl ochoten zaplatit téměř 3 miliony. Podle něj by na pozemku mohlo být cokoli. Vedle jsou koně, mohly by se zde pořádat vyjížďky s koňmi.

Stát ale náhle výběrové řízení zrušil a rozhodl se, že pozemek přímo prodá střelcům za původní cenu 900 tisíc. Úředníci si totiž uvědomili, že střelecký klub splňuje podmínky pro přímý prodej. Miroslav Šimon z Územního pracoviště Střední Čechy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vysvětlil: „Na pozemku se nacházejí stavby ve vlastnictví společnosti a je tam v současné době řádně povolena střelnice. Není tedy důvod, abychom ho přímo neprodali.“ S tím souhlasí i provozovatelé střelnice, domnívají se, že na pozemek mají nárok především proto, že z něj na vlastní náklady odstranili černou skládku. Prezident střeleckého klubu Combat Kladno Jaroslav Jůn uvedl: „Jsme zde prakticky 15 let a pozemek jsme dali kompletně do pořádku.“

Vedení města považuje postup státu při odprodeji pozemku za velmi nestandardní, starosta chce celou věc nechat prověřit u Nejvyššího kontrolního úřadu.