Pardubice prodají zhruba tisícovku bytů

Pardubice - Pardubice schválily prodej asi 1000 městských bytů. Ke koupi je lidem nabídnou jednotlivě i po celých domech. Neuspěl návrh opoziční ČSSD, aby byty mohla kupovat také družstva. Cena necelé poloviny bytů se bude pohybovat ve výši 9500 Kč za metr čtvereční, u těch nejdražších v Družstevní ulici dají kupci za čtvereční metr 12.500 korun.

Město nyní bude zjišťovat zájem nájemníků, kteří se k tomu budou muset závazně vyjádřit. Magistrát stanovil pravidla prodeje a nákupu bytů. Kupující bude muset zaplatit do 30 dnů od podpisu smlouvy. V případě, že nemá hotovost k dispozici, může byt po dobu tří let splácet se sedmiprocentním úrokem z dlužné částky. 

Město také nabízí možnost odkoupit celé domy. K privatizaci bude nabídnuto 17 domů. Kupcem může být právnická i fyzická osoba s tím, že nájemci či oprávnění uživatelé mají více než 50 procent bytů v domě. Zastupitelé zavrhli možnost, že by se kupcem mohla stát také třetí osoba, a to jak právnická, tak fyzická, která dům koupí do podílového spoluvlastnictví.

Schválení tohoto kroku provázely neshody mezi radními. ČSSD neuspěla s návrhem, aby možnost nákupu bytů měla také družstva, zelení zase s tím, aby prodejní částka nepřesáhla 8 000 korun za metr.