Obyvatelé Plané nad Lužnicí chtějí zlepšit městský bezpečnostní systém

Planá nad Lužnicí - 90 procent lidí v Plané nad Lužnicí volá po kamerovém systému. Přibývá totiž míst, kde se necítí bezpečně. Město ale nedosáhne na státní dotace, nemá ani městskou policii. Výstavba podchodu k místnímu vlakovému nádraží začala před rokem. V provozu je pouhé dva měsíce a místní ho nenazvou jinak než podchod hrůzy. Prostory před nonstop bary patří k dalším lokalitám, kde by lidé viděli kamerový systém co nejdříve.

Zatímco jinde ke klasickému systému kamer využívají městští strážníci monitorovací pult, systém v Plané nad Lužnicí počítá s internetovým přenosem. Někteří lidé se tak bojí o své soukromí. Možné zneužití internetového záznamu však radnice odmítá. Starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek (ODS) říká, že ten, kdo nebude znát heslo, nemá šanci se do kamerového systému dostat.

Napadení počítačovými hackery ale vyloučené není. Jak dodal starosta Šimánek, každý systém může být napadnutelný. Planá nad Lužnicí plánuje svůj systém kamer propojit s tím v sousedním Sezimově Ústí. Oprávněný vstup k internetovému záznamu by měli jen místní strážníci. „Vše se musí připravit - napsat směrnice pro sledování a hlavně určit, kdo bude mít přístup k systému,“ nechal se slyšet velitel Městské policie Sezimovo Ústí Viktor Vigner.

Planá nad Lužnicí s více než třemi tisíci obyvateli nedosáhne na státní dotaci. Levnější kamery včetně záznamového zařízení přijdou městskou kasu na 350 tisíc korun. Tento podchod k vlakovému nádraží a další tři problémová místa začnou kamery monitorovat už v první polovině příštího roku.