Spor o nové sídlo pardubického hejtmanství

Pardubice - Nové vedení Pardubického kraje nečekaně pozastavilo přestavbu bývalé školy, ze které mělo být nové sídlo pro úředníky hejtmanství. Rekonstrukce, se kterou začali před několika měsíci původní reprezentanti kraje, je prý příliš drahá. Dosud stála oprava historické budovy přes tři desítky milionů korun.

Jeden z posledních pokynů bývalého hejtmana Pardubického kraje byl: Začněte stavět! Jeden z prvních pokynů nového hejtmana je: Zastavte práce! „Zjistili jsme, že na jednoho úředníka a jedno úřednické místo by náklady činily cca 1,3 milionu korun, to se nám zdá hodně,“ vysvětluje důvody zastavení stavby hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.   

Ivo Toman ale tvrdí, že kraj potřebuje nové prostory. „Jsme neustále v pronájmu v budově bývalého okresního úřadu,“ argumentuje bývalý pardubický hejtman Ivo Toman.  

Celkem měl kraj za přestavbu staré reálky na nové sídlo úředníků zaplatit 220 milionů korun. Podle všeho jde na Pardubicku mimo zdravotnictví o první vážný rozpor v regionální politice ODS a ČSSD. Problém je ale v tom, že do stavby už nateklo přes 35 milionů korun. Zastavit práce byla chyba, tvrdí Toman. „Toto rozhodnutí mě velmi překvapilo, není to rozumné,“ stojí si na svém názoru Ivo Toman.  

Nový hejtman chce šetřit. Začal rušit odbory a snižuje počet úředníků. Přestavět starou školu na nové sídlo prý možná nebude nutné. „Necháváme si dělat právní rozbory, stavební rozbory, zkoumáme i užitečnost té stavby. Poté se rozhodneme definitivně,“ říká hejtman Martínek.    

O tom, zda bude rekonstrukce staré reálky pokračovat, nebo ne, rozhodnou zastupitelé kraje v prosinci.