Větrné elektrárny v Abertamech by mohly ohrozit vzácné netopýry

Abertamy (Karlovarsko) - Radnice v Abertamech na Karlovarsku hledá způsob, jak prosadit stavbu větrných elektráren na okraji obce. Záměr města, který podporovala i většina obyvatel, zastavilo ministerstvo životního prostředí. Podle starosty by elektrárny každý rok obci vydělaly miliony korun, a proto jsou zástupci malého města s nízkým rozpočtem připraveni jít do boje. Pozemek, na kterém chce radnice nechat postavit dvě větrné elektrárny, je neprodejný, jelikož je poddolovaný a obec ho nemůže nechat zastavět. Jenže různé jeskyně a štoly si oblíbily vzácné druhy netopýrů a těm by podle ochranářů větrné mlýny mohly ublížit.

V jeskyních u Abertam žijí stovky netopýrů, ochranáři tam napočítali jedenáct různých druhů. Větrné elektrárny vydávají podobné zvuky, jaké netopýři používají k orientaci, a to je mate. Petr Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR uvedl: „Dochází ke střetům s rameny rotorů větrných elektráren díky jakýmsi zvukovým anomáliím.“ Starosta říká, že přírodě nijak ubližovat nechce. Nevěří, že vrtule elektráren představují pro netopýry takové nebezpečí, jako uvádějí studie. Radnice zodpovídá za chod obce, dva miliony každý rok, které by elektrárny vydělaly, Abertamy potřebují. Starosta Zdeněk Lakatoš (nez.) ví své: „Tohle jsou velice dobré peníze, které se dají použít na další věci, jako jsou kanalizace a rozvoj obce.“

Proti nesouhlasnému stanovisku ministerstva se obec nemůže odvolat, starosta proto jedná s právníky a hledá způsob, jak rozhodnutí úředníků ještě změnit. Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR Jarmily Krabsové by obec měla navrhnout nějaké variantní řešení. Případně jednat s MŽP o nějakých alternativních návrzích.

To, jestli město bude větrné elektrárny dál prosazovat, nebo projekt zastaví, bude podle starosty jasné už na jaře.