Napadený starosta Nové Role se bojí o svou bezpečnost

Nová Role (Karlovarsko) - Dva neznámí muži napadli v úterý večer po jednání městské rady starostu Nové Role Václava Heřmana a uštědřili mu několik úderů pěstí a kopanců. Na starostu si počkali nedaleko radnice u fotbalového hřiště. Podle Heřmana útok určitě souvisí s výkonem jeho funkce a nyní se obává o svou bezpečnost. Útok podle něj někdo objednal, agresoři totiž nešli po penězích ani po cennějších věcech.

„Musíš na ksicht, aby to bylo vidět,“ uvedl starosta jediná slova, která mu útočníci řekli. Domnívá se proto, že útok může souviset s nějakým rozhodnutím zastupitelstva. Policie případ šetří jako výtržnictví a ublížení na zdraví, a tak agresorům hrozí maximálně dva roky vězení. Vyšší, až pětiletá sazba, je při útoku na veřejného činitele. K tomu ale policie potřebuje pachatelům dokázat motiv, který by souvisel s výkonem veřejné funkce oběti. „Případ není řešen jako útok na veřejného činitele, protože nebyla prokázána souvislost s výkonem jeho funkce,“ dodal mluvčí PČR Karlovy Vary Pavel Valetna.

Jediné sporné body, kterými se letos město zabývalo a které mohly souviset s útokem, bylo vydání vyhlášky o zákazu provozování výherních automatů v části města a vstřícný postoj radnice vůči plánům na těžbu kaolinu v okolí Nové Role. Heřman při napadení utrpěl poranění v obličeji a pohmožděniny. Přesto není v pracovní neschopnosti. Chodí ale na lékařská vyšetření, aby měl jistotu, že nemá vážnější poranění hlavy.

Starosta Nové Role není na Karlovarsku prvním mužem z čela radnice, který čelil fyzickému násilí. V roce 2001 neznámý útočník napadl tehdejšího primátora Karlových Varů Petra Keřku. Loni v prosinci se stal obětí starosta Vřesové Miroslav Fiala.