Podivná koupě odstupujícího hejtmana Bradíka

Hradec Králové - Záhadou zavřeného pokoje by se dalo nazvat zmizení vzácného obrazu malíře Joži Uprky z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje. O tom, že obraz chybí, nový hejtman Lubomír Franc vůbec nevěděl. Důkladnější pátrání skončilo překvapivou pointou: Obraz si koupil odstupující hejtman Pavel Bradík.

Před dvěma týdny zdobil pracovnu odcházejícího hejtmana Bradíka obraz ženy ve slováckém kroji od Joži Uprky. Ve stejné kanceláři nového hejtmana France však chybí. Za 43 000 korun si ho totiž koupil jeho předchůdce Bradík. O této koupi však nic neřekl nastupujícímu hejtmanovi Francovi. „Nepovažoval jsem to za důležitou věc,“ komentuje koupi obrazu Pavel Bradík.   

Obraz prodala bývalému hejtmanovi rada kraje dva dny po volbách. Za cenu podle posudku znalce, kterého si objednal kupující. Usnesení z mimořádné schůze je obecné a nic bližšího o transakci neříká. Rada schvaluje prodej movitého majetku, stojí v usnesení. Čeho a komu, to se ze zápisu občan nedoví. Ani to, proč kraj obraz prodává a proč právě Bradíkovi. „Tento postup je sice v souladu se zákonem, ale není příliš transparentní. Předpokládám, že rada přijme v nejbližší době taková opatření, aby se něco podobného neopakovalo,“ komentuje celou situaci radní pro správu majetku Vladimír Derner. Kraj mohl za obraz prodaný jinak, třeba v dražbě, utržit víc než přímým prodejem. „Tak to je samozřejmě možné,“ přiznává Bradík.  

Uprkův obraz patřil sběrateli z Praskačky. Ten neměl dědice, proto po jeho smrti sbírku získal stát. V roce 2000 ji převzal okresní úřad, který vedl přednosta Bradík. Sbírku nechal rozvěsit po úřadě, dva Uprkovy obrazy si vzal do pracovny. „Soudní odhady jednotlivých obrazů se pohybovaly v nízkých cenách, proto jsem rozhodl tak, jak jsem rozhodl,“ řekl v září 2000 Pavel Bradík, tehdy přednosta okresního úřadu Hradec Králové.   

Později obraz ženy v kroji získal kraj. Uprkovo dílo putovalo do kanceláře hejtmana Bradíka, který k němu, jak řekl, získal citový vztah. Druhý Uprkův obraz ze stejné sbírky visí jako státní majetek na Úřadě pro zastupování státu. Pokud by chtěl úřad obraz prodat, musel by narozdíl od kraje vypsat výběrové řízení.