VZP: Královéhradecký kraj nemocnici ve Vrchlabí nepotřebuje

Vrchlabí (Trutnovsko) - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se vyslovila proti tomu, aby Královéhradecký kraj zařadil do své nemocniční sítě také soukromou, česko-německou horskou nemocnici ve Vrchlabí. Tu se její majitel chystá prodat a dosavadní ředitel a zároveň vicehejtman Vladimír Dryml navrhl, aby si kraj zařízení pronajal nebo odkoupil. Podle VZP je však takový krok nadbytečný, neboť i bez vrchlabské nemocnice je lůžková péče v Krkonoších dostatečná.

Miliardář Alexandr Seidl zaplatil před lety za nemocnici osm milionů. Nemocnice ale měla 78 milionů dluhů. Teď je ve ztrátě dvanáct milionů a majitel ji dál provozovat nechce. Podle něj má nyní cenu 156 milionů, Dryml ale tvrdí, že kraj by za ni dal maximálně sto milionů. Pokud by si ji měl od Seidla pronajmout, navrhuje částku sedm milionů ročně.

VZP ale s návrhy kraje nesouhlasí, podle něj nejsou zapotřebí. Ředitel královéhradecké pobočky VZP Pavel Pechánek řekl, že všechna péče, kterou nabízí nemocnice ve Vrchlabí, je zajištěna v jiných nemocnicích. „Nebyla nám sdělena jasná představa o tom, jak si holding plánuje vzít nemocnici pod krajská křídla. Až to budeme vědět, budeme moci jednat o smlouvě, nebo také ne,“ dodal Pechánek.

Vicehejtman Dryml však ostře protestoval. „To jsou nesmysly, které říká ředitel VZP. Já mám jiný názor a dokud tu budu já, bude platit můj názor, a nikoliv ředitelův. Nechci vyhrožovat, ale kraj samozřejmě má páky na to, jak přinutit VZP, aby buď tady v kraji zůstala, nebo šla podnikat do jiného kraje,“ zdůraznil Dryml.