Chtěli přijít k 210 milionům, nyní je stíhá policie

Ostrava - Čtyři podnikatelé ze severní Moravy čelí obvinění detektivů z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, že chtěli zmanipulovanou arbitráží získat 210 milionů korun na vodárnách v Bruntále a Jablonném nad Orlicí. Podnikatelé se měli podvodu dopustit tak, že spekulovali s pronájmem pozemků, na nichž objekty vodáren stojí. Čtveřice obviněných se hájí, že jejich činnost byla legální. S tím ale nesouhlasí policie.

„Pomocí fiktivních právních úkonů vytvořili (podnikatelé) tituly k případným žalobám na náhradu škody, které následně byly uplatněny ve zmanipulovaném rozhodčím řízení a ty nároky byly takto přiznány,“ popsal činnost podnikatelů Martin Brzobohatý z vrchního státního zastupitelství v Ostravě.

Podle obviněného Martina Mojžíška se však jedná o zcela špatně vyhodnocenou situaci. Souhlasí i další podnikatel, Tomáš Krupa: „Máme spekulativní nákupy! Já bych řekl, že v této kategorii se naše myšlení nachází.“ Společnost obviněných podnikatelů už podala i návrh na exekuci obou vodárenských firem za ušlý zisk ze sporného pronájmu. Soud ji zatím odložil.

„Neustále na nás útočí stejně jako na vodovody Jablonné,“ řekl ředitel Vodáren a kanalizací Bruntál Jaroslav Jouza. S nekalostí podnikatelských praktik souhlasí i v Jablonném. „Od samého začátku jsme přesvědčeni, že to podvod byl. Snesli jsme řadu písemných důkazů, které, doufám, přispěly k tomu současnému obvinění,“ zdůraznil výrobně-technický náměstek tamních vodáren Ivo Hubený.

Bruntálským vodárnám a kanalizacím hrozilo, že přijdou o šedesát milionů korun, v Jablonném by se jednalo o částku sto padesát milionů korun. Obvinění podnikatelé jsou vyšetřováni na svobodě. Skončí-li celá věc před soudem, hrozí jim až dvanáctileté tresty vězení.