Bývalý starosta Karlovy Vsi si pobyt za mřížemi prodlouží na 7 let

Rakovník - Bývalý starosta Karlovy Vsi na Rakovnicku Luboš Šípek má jít na 7 let do vězení za podvod a pokus o zpronevěru. Potvrdil to okresní soud v Rakovníku. Podle obžaloby ručil věřitelům majetkem, který nepatřil jemu, ale leasingovým společnostem. Byl obžalován z podvodu a pokusu o zpronevěru. Šípek navíc musí podle soudu zaplatit 3,4 milionu korun podnikateli, od nějž si peníze půjčil.

Pro Šípka přitom jde již o druhý trest, v tuto chvíli si odpykává ve vězení tříleté odnětí svobody. Třiatřicetiletý bývalý starosta si podle obžaloby bez vědomí zastupitelstva vzal od soukromé společnosti půjčky v hodnotě téměř pěti milionů korun, ručil za ně obecním majetkem, ale nesplatil je. K podvodnému vylákání půjčky prý Šípek předložil firmě padělané dokumenty na fiktivní veřejnou zakázku.

Proti rozsudku se na místě nikdo neodvolal. Šípkův obhájce Milan Hulík však takový krok zvažuje. V tom případě by o ex-starostovi rozhodoval krajský soud v Praze. Hulík tvrdí, že se jeho klient trestného činu nedopustil: „Podle vás tam úmysl byl? Podle mého názoru tam nebyl, Šípek neměl úmysl půjčené peníze nevrátit.“

Pražská krajský soud má na stole i další podané žaloby týkající se podnikání bývalého starosty. Za Šípkova starostování se Karlova Ves dostala do velkých dluhů, které postupně splácí. Na obec se 117 obyvateli a s rozpočtem necelých devět set korun bylo podáno několik návrhů na exekuce.