V Jeseníkách se už lyžuje

Šumperk - V Jeseníkách se dnes ráno rozjely první lyžařské vleky v Branné na Šumpersku. Do dalších lyžařských areálů budou moci milovníci zimních sportů zamířit o víkendu. Na horách nyní leží až 40 centimetrů sněhu. Dobré podmínky jsou i pro běžkaře, upravenu mají již šestikilometrovou trasu mezi Švýcárnou a Ovčárnou.

„Vleky jsou spuštěny od devíti hodin ráno, lidí je nad očekávání. Na svazích jsou desítky lyžařů,“ řekl zástupce střediska v Branné Rostislav Procházka. Vlekaři očekávají, že provoz by se měl zastavit, pokud to počasí dovolí, až v dubnu. „Udáváme na svazích 15 centimetrů, ale to jsme hluboce podcenili. Místy je zasněženo až půl metru. Pomohla nám víkendová sněhová nadílka, ale spoléháme především na zasněžování,“ doplnil Procházka.

Kvůli současnému mrazivému počasí mohli svahy zasněžovat i ostatní provozovatelé středisek. Záchranáři očekávají, že se vleky v sobotu rozjedou v Petříkově, na Ramzové, v Karlově i menší vlek na Ovčárně. Podle náčelníka Horské služby v Jeseníkách Michala Klimeše leží nyní na hřebenech hor a v oblasti Ovčárny 40 centimetrů sněhu. V nižších střediscích jako je Červenohorské sedlo je 30 centimetrů, na Ramzové, v Karlově a Malé Morávce zhruba o pět centimetrů méně.