Na veltruském zámku bude vzdělávací centrum

Praha - Pod názvem Terra didactica vznikne na zámku Veltrusy vzdělávací centrum zaměřené na kulturní krajinu. Plán obnovy již památkáři připravili. Veltrusy v roce 2002 poničily záplavy a zámek stále čeká na opravu. Pomoci má právě tento projekt.

Terra didactica, krajina výuky a poznání. A právě tento projekt má areál Veltrusy přeměnit v živoucí centrum. Hospodářské budovy a téměř třísethektarový park se mají obnovit tak, aby připomínaly původní okrasný statek z 18. století a mohla tu probíhat výuka dětí. Projekt je určený především školám. „Výukové programy jsou všechny stavěné na zážitkové pedagogice, takže si děti všechno osahají,“ naznačuje koordinátor projektu Petr Svoboda. „My jsme se paradoxně inspirovali počítačovými hrami, které se odehrávají v krajině,“ doplňuje manažer mikroregionu Veltrusdominio Martin Stránský.

Žáci se budou moci seznámit například s každodenním životem na šlechtickém sídle, památkovou péčí nebo ekologií. Na své si přijdou i starší studenti. „Máme připravené projekty, které budou frekventanti ze středních nebo vysokých škol řešit samostatně,“ říká Petr Svoboda.

V roce 2002 památku zničily záplavy. Od té doby se pracuje na její obnově. Budova zámku se zatím opravuje z fondu záchrany architektonického dědictví. Vzdělávací centrum zase vznikne díky dotaci ve výši tři sta milionů korun z Evropské unie. „Nyní probíhá přípravná fáze, pokud bude shledán vše v pořádku, tak by nebránilo nic tomu, aby dotaci v této výši projekt dostal,“ uvádí vedoucí oddělení strukturálních fondů NPÚ Marie Nováková.

Nové vzdělávací centrum i zrekonstruovaný zámek by se podle památkářů mohly zpřístupnit veřejnosti v roce 2014.