Na jihu Čech neznámý travič postupně likviduje stádo bizonů

Jindřichův Hradec - Neobvyklý případ řeší kriminalisté na jihu Čech. Na farmě poblíž Matějovce na Jindřichohradecku někdo tráví stádo bizonů. Od začátku roku už otravě podlehlo třicet sedm kusů. Poslední dva začátkem tohoto týdne.

Matějovec je malá víska nedaleko českomoravského pomezí v oblasti zvané Česká Kanada. Letos v lednu začali postupně hynout bizoni, které na pláních nedaleko Matějovce chová firma PVDP Invest. Nejprve telata a slabší kusy, pak i statní býci. „ srpnu jsme dali první krávu na rozbor a prokázala se otrava methomylem. To je vysoce toxická látka,“ říká majitelka stáda Eva Jelínková.

Methomyl se v přírodě volně nevyskytuje, bizonům ho někdo podal. Musel ovšem sáhnout do starých zásob, protože látky na bázi methomylu, které se dříve používaly v zemědělství na ochranu rostlin, jsou v Česku už jedenáct let zakázané. „V současné době, pokud by tato látka byla použita, tak je to protizákonné,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Ještě před rokem se na pláních u Matějovce prohánělo šedesátihlavé stádo bizonů. Teď, po sérii úhynů, je zde pouhých dvaadvacet kusů. Účet neznámého traviče se uplynulé pondělí, kdy uhynuly zatím poslední dvě krávy, zastavil na čísle třicet sedm. Majitelce stáda došla trpělivost. Nejprve celou věc oznámila policii, teď se rozhodla navíc vypsat odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele. „Policie se případem uhynulých bizonů zabývá, prošetřuje se, z jakých důvodů zvířata uhynula. A v tuto chvíli vám nemohu sdělit další informace, aby nedošlo k narušení vyšetřování,“ uvádí k případu mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Věra Mžiková. „Rádi bychom se o to postarali taky trošku sami a vypisujeme odměnu sedmdesát pět tisíc korun,“ dodává Eva Jelínková.

Bizoni se v Česku chovají na necelé desítce míst a jejich počet se odhaduje kolem sta kusů. Nejstatnější býci mohou dosáhnout váhy až 1 300 kilogramů. Na jejich otravu přitom stačí pouhých několik gramů methomylu. Policie případ šetří jako poškozování cizí věci a týrání zvířat, škoda byla přibližně vyčíslena na pět milionů korun.