Na Labi ztroskotala loď, nikdo se nezranil

Ústí nad Labem - Loď Valentýna II mapující koryto řeky Labe dnes ráno ztroskotala poblíž ústecké čtvrti Krásné Březno. Při nehodě se nikomu nic nestalo, loď se nepotopila. Proraženým trupem do lodní strojovny ale natekla voda, kterou museli odčerpat hasiči. Odčerpávání vody nebylo jednoduché, protože se voda nesmí vypouštět do řeky, aby se tam nedostaly zbytky paliva nebo oleje.

Loď patří Povodí Vltavy. Používá se ke kontrolám koryta řek po povodních a k vyhledávání plavebních překážek na vodních cestách.

Loď během měření nečekaně narazila do překážky na dně. Pracovníci povodí se proto chystají co nejdříve dno prohledat a předmět najít, aby nepoškodil další plavidla.

Valentýna II je jediným plavidlem svého druhu v Česku. Povodí Labe na její nasazení na dolním toku řeky prý čekalo zhruba pět měsíců, protože v Labi bylo málo vody. S pomocí výsledků měření chtělo určit místa, která bude třeba prohrabat, aby po Labi mohly bez problémů plout lodě. Kvůli nehodě se prohrábka dna nejspíše zpozdí.