Vjezdy do tržnic v Hatích hlídají celníci, akce může trvat až do Vánoc

Hatě (Znojemsko) - Celníci od dnešního rána kontrolují vjezdy do dvou tržnic v Hatích na Znojemsku. Nepřetržitý celní dohled byl v těchto místech stanoven poté, co byly v tržnicích o víkendu zabaveny padělky za 33 milionů korun. Kontroly se snaží zabránit navezení nového padělaného zboží. Podle mluvčího brněnského celního ředitelství Oty Plocha mohou opatření trvat několik dní i týdnů. Není vyloučeno, že skončí až před Vánocemi.

Celníci kontrolují každý vůz vjíždějící do tržnic. Jak dlouho budou tímto způsobem na obě zařízení dohlížet, se neví. Celníci se shodují, že pokud by dohled nebyl stanoven, tržnice by byly v nejbližších hodinách zaplaveny dalšími hromadami padělků. Obě patří k největším zařízením svého druhu na Moravě. Za levnými nákupy do nich míří hlavně Rakušané.

Při víkendovém zátahu bylo zajištěno 28 tisíc kusů textilu, obuvi, bižuterie a dalších produktů nedovoleně označených názvy a logy světově známých firem. Kromě toho zajistila policie i nebezpečnou zábavní pyrotechniku. V jednom z nákladních aut bylo objeveno šest kilogramových kulových pum čtvrté třídy. Tuto pyrotechniku mohou odpalovat jen školení ohňostrůjci.

„Lze předpokládat, že měla být prodána na stáncích. Prověřujeme to,“ řekla dnes mluvčí znojemské policie. Upřesnila, že majitelům pum hrozí obvinění za nedovolené ozbrojování, za které mohou dostat až tři roky vězení.