Ostrovští odmítají plánovanou komunikaci

Karlovy Vary - Až na ministerstvo životního prostředí a na ombudsmana se obrátili o pomoc obyvatelé Ostrova na Karlovarsku, kteří nechtějí u svých domů novou silniční propojku. Ministerstvo jim dává za pravdu a řešení také kritizuje. Jenže zástupci radnice se zaštiťují tím, že silnice je důležitá pro další rozvoj města.

Silnice by podle studie mohla přivést do klidné části města denně tisíce aut. Zástupci ministerstva životního prostředí jsou přesvědčeni, že v okolí silnice budou překročeny hlukové limity. Lidé se bojí, že jim kvůli hustému provozu popraskají domy. „Podle návrhu se doprava svede do centra města. Dosud šla krásně okolo a teď najednou se to má změnit a má to jít do centra, což považujeme za nesmysl,“ zlobí se organizátor petice Vilém Hickl.  

Dopravní plány v místech, kudy má vést nová silnice, posuzoval na žádost rozzlobených lidí pracovník ministerstva životního prostředí. „Takové řešení není v souladu se státní politikou životního prostředí, které by vedlo k minimalizaci zdravotních rizik a k minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí,“ tlumočí stanovisko ministerstva životního prostředí jeho mluvčí Jarmila Krebsová.

Obyvatelé části Ostrova už nasbírali stovky podpisů pod petici. Názor vedení města ale nezměnili ani na zastupitelstvu. „Celá věc na mě působí tak, že tam chcete mít klid, protože tam budete mít úřad,“ argumentuje jeden z občanů. „To, co jste vymysleli a prosazujete, je zvěrstvo,“ říká na zastupitelstvu bez obalu druhý.   

Starosta se brání, že nová silnice, která je v územních plánech města už od roku 1986, ovlivní bydlení 35 lidí. Ti mohli ještě v roce 2004 trasu změnit. „Bohužel ti obyvatelé, kteří tam žijí 20, 30 nebo 50 let, se o dění ve městě vůbec nezajímali,“ oponuje starosta Ostrova Jan Bureš.  

Podle starosty na silniční propojku nebudou moci vjíždět auta těžší než 3,5 tuny. Navíc ji posuzoval stavební i krajský úřad a nezávislí odborníci. Zástupci města si slibují, že nová silnice uleví dopravě u budoucí radnice a knihovny. Rozzlobení obyvatelé Ostrova však už požádali o pomoc ombudsmana a jeho kancelář potvrdila, že případ posuzuje.