Starostové na jihu Čech kritizují přidělování dotací

Jižní Čechy - Na jihu Čech začínají někteří starostové protestovat proti způsobu rozdělování dotací z regionálního operačního programu. Žádají zřízení komise, která rozdělení téměř tří miliard korun na projekty znovu posoudí. Podle nich není přidělování dotací transparentní. Zástupci úřadu, kteří peníze rozdělují, jakákoli pochybení odmítají.

V Kovářově začali z vlastního rozpočtu rekonstruovat mateřskou školu, opravili topení a střechu. Utratili přes milion, na zateplení a modernizaci žádali 5 milionů a neuspěli. Místostarosta Kovářova Pavel Slivka (nez.) uvedl: „Topíme Pánu Bohu do oken, protože jsou špatná okna a špatné zateplení. Tím pádem nám utíkají peníze z kapsy.“ Jejich projekt nezískal maximální počet bodů, ale kde přesně pochybili, se starosta nedozvěděl. Vysvětlení, které dostal, není podle něj dostačující, a proto protestuje. Starosta Kovářova Pavel Hroch (nez.) doplnil: „Nechceme být diskriminováni tím, že by do velkých měst měly jít velké finanční prostředky.“Ke kritikům přidělování dotací se přidali ve Strunkovicích, žádali peníze na opravu školy, silnice a střelnice. Z požadovaných 26 milionů nedostali ani korunu. Starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka (nez.) poznamenal: „Zásadním problémem je neprůhlednost výběru a rozhodování Regionální rady.“

Reagují i pracovníci úřadu tzv. Regionální rady soudržnosti, jejíž výbor rozděloval téměř 3 miliardy korun. Odmítají jakékoliv zpochybňování procesu přidělování dotací a neúspěšným žadatelům nabízejí novou službu. Dostanou rozšířené stanovisko s důvody, proč peníze nezískali.