Majitel opakovaně týrá své psy, lidé protestují

Chodov - Desítky lidí v Chodově na Domažlicku už se nedokázaly dál dívat na týrání psů jednoho majitele a podepsaly kvůli jeho chování protestní petici. Jiří Knop chová psy v nevyhovujících podmínkách řadu let. Už před čtyřmi roky tu zasahovala krajská veterinární správa a chovatel se tenkrát zubožených psů dobrovolně vzdal. Teď se situace opakuje.

Štěňata běhají po dvorku plném výkalů nebo mrznou v polorozpadlé boudě, mají hlad a žízeň, krmí je kolemjdoucí. Tak vypadá situace u domu Jiřího Knopa v Chodově na Domažlicku. „Sedmdesát občanů napsalo stížnost, že psi žijí ve špatných podmínkách,“ říká starosta Chodova Jan Etzl.  

Starostovi došla trpělivost poté, co byl svědkem boje mezi vyhladovělými psy. Jedno štěně málem nepřežilo. „Štěně bylo ve velmi špatném stavu, bylo pokousané na krku a na packách,“ líčí situaci starosta Etzl. „Byla provedena kontrola a ta zjistila porušení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ informuje Eva Westerdijková z Krajské veterinární správy Plzeň.   

Invalidní důchodce Jiří Knop je ale přesvědčený, že se o své čtyřnohé svěřence stará dobře. „Protože jsem v důchodu, tak mám na psy dost času,“ tvrdí.  

Sousedé mají na jeho chovatelské praktiky jiný názor. Na týrání psů se už odmítají dívat. „Ty problémy se opakují. Jde o evidentní týrání zvířat,“ uvádí Václav Šafařík. „Nemá peníze na jídlo pro sebe a už vůbec ne pro psy,“ přidává se Jana Švecová. Václav Šafařík také naznačuje, že mu majitel kvůli jeho aktivitě ohledně psů vyhrožoval i zastřelením. Ten to však popírá.

Krajská veterinární správa podá návrh na tzv. pozastavení činnosti a odebrání psů. Rozhodnout ale musí obec s rozšířenou působností.