Hasiči zbudují v Hradci Králové obří výcvikové centrum

Hradec Králové - Do roku 2013 hodlá Hasičský záchranný sbor České republiky vybudovat v Hradci Králové celostátní výcvikové středisko pro záchranné složky. Tři čtvrtiny téměř dvoumiliardové investice zaplatí Evropská unie. Česko je v EU jednou z posledních zemí, která takovou centrální výcvikovou základnou ještě nedisponuje.

Základna pro výcvik a školení složek integrovaného záchranného systému vznikne na bývalém vojenském letišti ve Věkoších. Radnice do projektu zdarma vloží pozemky a budovy na letišti. Středisko by mělo stát na ploše okolo 40 hektarů a naráz by se v něm mohlo školit 500 až 700 lidí. Středisko mj. umožní nácvik likvidace krizových situací a havárií v reálných podmínkách. Stavba centra se zřejmě rozjede na jaře roku 2010, s uvedením do provozu se počítá v září 2013.

Zhruba polovinu rozlohy základny zabere speciální polygon pro praktický výcvik. Pro simulaci nehod tu poslouží například kus železnice a dálnice i s tunelem. Hasiči si v reálných podmínkách vyzkouší zásah v hořícím domě a obchodním centru, likvidaci nebezpečných látek v kanalizaci a potrubí, vyprošťování lidí ze studní, závalů a trosek domů. Součástí učeben budou i specializované laboratoře, například pro chemiky.

„Dosavadní výcvik záchranného systému je roztříštěný do regionů, kde na to nejsou kapacity,“ uvedl správce projektu a vedoucí oddělení jednotek požární ochrany republikových hasičů Pavel Dekret. Projekt sleduje také propojení budoucích cvičení s vědeckými a výzkumnými programy a jejich ověřování v záchranářské praxi. Ve městě totiž působí Lékařská fakulta Univerzity Karlovy a v nedalekých Pardubicích je Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, které by měly s novým centrem spolupracovat.