Koně můžou zůstat v Rolince, majitelka provizorně opravila stáje

Křižany (Liberecko) - Koňský útulek pro přestárlé a nemocné koně Rolinka v Križanech na Liberecku zůstane zachován. Podle veterinářů přitom nesplňoval zákonné podmínky pro chov koní. Po loňském požáru se totiž majitelům nepodařilo postavit nové stáje. Dnešní kontrola veterinářů potvrdila, že majitelka stáj provizorně zastřešila a zateplila a koně tedy mohou v Rolince zůstat. Do příští zimy musí být ovšem stáje kompletně opraveny, jinak bude část koní převezena jinam.

Křižanská stáj, ve které nyní žije 36 koní, vyhořela loni v březnu a od té doby jsou koně provizorně ustájeni v bývalém kravíně. Ten ovšem nemá střechu, což je podle Krajské veterinární správy v rozporu se zákonem na ochranu zvířat.

Majitelka má sice smlouvu se stavební firmou na dokončení střechy, ta je ale zatím hotová jen z jedné třetiny. V současné době se obě strany tahají o peníze a stavba stojí. Veterinární správa už proto dvakrát navrhla, aby se část koní převezla na zimu k jiným chovatelům.

Majitelka zařízení se proti rozhodnutí pokaždé odvolala a odbor životního prostředí libereckého magistrátu jí vždy vyšel vstříc.

Rolinka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod