Kouř z požáru tržnice Sapa v pražské Libuši nepřekročil limity škodlivosti

Praha - Hustý černý kouř, který zamořil při požáru vietnamské tržnice Sapa doslova půlku Prahy, nebyl nebezpečný. Podle aktuální zprávy hasičů nepřekročil limity škodlivosti. Přestože si veřejnost může oddechnout, neziskové organizace kritizují magistrát za nedostatečnou komunikaci. Informace o stavu ovzduší podle nich nepřicházely k lidem včas. A chtějí nápravu.

Zápach, hustý dým a štípání v očích - půlka Prahy v listopadu věděla, že se něco děje. Jaké škodliviny a jejich přesné koncentrace byly v ovzduší, znali jen lidé z krizového štábu. A právě to se nelíbí několika občanským sdružením. Předsedkyně občanského sdružení Pražské matky Jarmila Johnová sdělila, že k těmto informacím by měl mít přístup každý.

Pouze základní informace se lidé dozvídali třeba na bezplatné telefonní lince nebo v médiích. I tak se ale našly školy, ke kterým se zprávy o doporučeném zákazu větrání nedostaly. Hasiči tak vyjížděli měřit škodliviny v ovzduší i do jiných městských částí. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Praha Vít Pernica informoval, že na základě upozornění občanů na nedýchatelnost a štípání očí bylo provedeno měření na sídlišti Opatov.

Magistrát se ale takovým připomínkám brání - kouř nepřekročil povolené limity, nebyl vyhlášen žádný stav ohrožení a informovanost prý byla dostatečná, jak potvrdil tiskový mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Podle městské části Praha-Libuš probíhala komunikace s magistrátem a hasiči bezproblémově, jediným nedostatkem zpočátku byla informovanost veřejnosti o stavu ovzduší z městského rozhlasu.