Na Karvinsku se opět chvěla země, otřes podle OKD nezpůsobil škody

Ostrava - Karvinsko dnes postihl silný otřes. Jeho intenzita se dá srovnat s tím, který koncem listopadu v podzemí Dolu Karviná zabil dva horníky a údajně poškodil i několik budov na povrchu. Otřes, který pocítili i lidé na povrchu, se naštěstí obešel bez následků a provoz v dolech OKD pokračuje bez omezení. ČT to potvrdil mluvčí těžební společnosti OKD Vladislav Sobol. Dodal, že geomechanický jev postihl krátce před osmou hodinou Důl Darkov v hloubce okolo 600 metrů a 300 metrů nad místem, kde se nyní těží uhlí. Síla otřesu dosáhla přibližně 3,5 stupně Richterovy škály.

Země se na Karvinsku chvěla i v noci na středu. Přístroje zaznamenaly podle Sobola jen malý otřes, který nezpůsobil žádné škody. Naopak mnohem větší škody si vyžádal otřes, který podzemí na Karvinsku postihl 23. listopadu. V dole tehdy zemřeli dva horníci a tlaková vlna poškodila desítky domů v okolí šachty. Vladislav Sobol potvrdil, že vedení OKD zkoumá příčiny častých otřesů.

Otřesy, které podle odborníků dosáhly 3,7 stupně Richterovy stupnice, způsobily na stavbách v okruhu asi dvaceti kilometrů desítky prasklin a vychýlených zdí. Nejvíce postiženy jsou domy v Orlové. Obyvatelé se bojí, že statika jejich domů je vážně narušena a po těžební společnosti OKD požadují odškodnění.

Horník
Zdroj: ČT24