Obyvatelé domů zničených zemětřesením stále čekají na pomoc pojišťoven

Karlovy Vary - Téměř dva měsíce po zemětřesení na západě Čech někteří lidé stále neví, jestli jim pojišťovny zaplatí škody na domech. Rozzlobení klienti mluví o neférovém jednání, protože za pojistky platí hodně peněz. Pojišťovny s tím nesouhlasí a brání se, že čekají na podklady od seizmologů. Do prasklin domů teče voda, a lidé je proto chtějí opravit co nejdříve.

„Pojišťovny nás přesvědčují, že nám všechno uhradí a potom, když dojde k plnění, tak se neděje nic,“ řekl ČT obyvatel Šindelové Jiří Riegel. Mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích se ale brání. Zatím podle něj není jasné, jestli lidé nějaké peníze vůbec dostanou: „Je potřeba trochu trpělivosti ze strany klientů, zemětřesení je věc, se kterou se nesetkáváme denně.“

Zda zemětřesení překročilo sílu otřesů, kterou určují smlouvy, musí stanovit seizmologové. Protože jde o jinou stupnici, než je Richterova, musejí speciální výpočty a odhady provést mimo jiné i pomocí dotazníků. „Máme jich zhruba tisícovku. Ještě to není uzavřeno, dostáváme nové údaje. Všechno nějaký čas trvá,“ potvrdil vedoucí seizmického oddělení z Geofyzikálního ústavu AV ČR Jan Šílený. Podle mluvčího České pojišťovny zatím z předběžných informací vyplývá, že zemětřesení na západě Čech nepřekročilo potřebnou hranici.

Do prasklin domů teče voda. Lidé je chtějí opravit co nejdříve, a jednání pojišťoven proto většina poškozených kritizuje. Na vyřízení škody má pojišťovna tři měsíce od doby, co jí klient škodu nahlásí. Pracovníci geofyzikálního ústavu předpokládají, že formuláře zpracují do konce února.