Spor o zisk z českokrumlovské divadelní točny

České Budějovice - Mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem se vyhrotil spor kvůli vyhlášce a divadlu. Krumlov totiž ve svém nařízení o místních poplatcích vyžaduje po jihočeském divadlu miliony korun odvodů pro svou kasu. Jenže divadlo, které hraje na slavné krumlovské scéně, dotuje radnice v Českých Budějovicích, a tak žádá zastavení odvodů a zrušení vyhlášky. Divadelníci dokonce označují tuto platbu  za určitou formu výpalného.

Tři miliony korun. To je částka, která proti sobě postavila zástupce obou měst. Českobudějovický magistrát se nesmíří s tím, aby jím dotované jihočeské divadlo přispívalo do krumlovské kasy. Proto ostře protestuje. „Žádáme město Český Krumlov, aby alespoň zmírnilo ten dopad,“ obrací se s výzvou náměstek českobudějovického primátora Rudolf Vodička na vedení Českého Krumlova. „My jsme po patnácti letech přistoupili k tomu, že se musíme podívat i tímto směrem,“ naznačuje ústupek starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička.  

Spor se týká rozdělení zisku z točny. Před ní hraje právě Jihočeské divadlo, které teď podle nové vyhlášky musí do krumlovské poklady zaplatit patnáct procent z ceny každé prodané vstupenky. V součtu to za rok činí tři miliony korun. „Ty peníze se nedají nahradit, pokud nám je zase někdo nedá,“ zdůrazňuje Jiří Šesták.

Divadelníkům dochází trpělivost. Poslední sezony před točnou jsou sice úspěšné, pro provozovatele ale bývají ztrátové. „Český Krumlov tomu nerozumí a nechápe to. Vlastně tu ztrátu ještě prohlubuje,“ uzavírá ředitel Šesták.  

Zjitřenou atmosféru uklidňuje kraj. Radní posílají divadlu příspěvek, aby zmírnili jeho ztráty. „Pomůžeme formou navýšení příspěvku o dva miliony korun,“ informuje radní Jihočeského kraje František Štangl.

Jedná i krumlovská radnice. Podle starosty zvažuje, že vyhlášku o poplatcích změní. „Nová vyhláška by měla řešit i problém Českých Budějovic,“ je přesvědčen starosta Jedlička.

Krumlovští zastupitelé budou o změně této vyhlášky jednat v druhé polovině prosince. Jaké úpravy chystají, ale zatím tají.