Případů domácího násilí na jihu Čech ubývá

České Budějovice - Policejní statistiky potvrzují, že případů domácího násilí v jižních Čechách je letos méně. Odborníci se shodují, že k tomu pomohla i činnost intervenčního centra při českobudějovické charitě. Pomáhá už druhý rok. Je ale zatím jediné v jihočeském regionu. Jeho dvě pracovnice tu vyřizují za měsíc desítky telefonátu.

Za dva roky existence centra, které pomáhá obětem domácího násilí, tu evidují téměř tisíc kontaktů s ohroženými klienty. Řada z nich přichází do centra osobně. Případy jsou většinou podobné. Ředitelka Diecézní charity České Budějovice Michaela Čermáková sdělila, že od roku 2002 se centrum setkává stále s větším počtem případů domácího násilí.

Vedoucí intervenčního centra Dana Bedlánová dodala, že z 60 procent případů je spouštěčem násilí alkohol nebo drogy. Odborníci zaznamenávají více případů o víkendech nebo třeba v době vánočních svátků, kdy jsou lidé spolu. Během dvou let vykázali policisté z jihočeských domácností téměř stovku agresorů. „V loňském roce 2007 jsme zaevidovali padesát případů, letos je zde pokles na třicet případů. Je tu patrný vliv a prevence tohoto institutu,“ potvrdil tiskový mluvčí PČR Jihočeského kraje Jaroslav Beran.