Rozpadající se sochy kostela ohrožují životy lidí

Brno - Lidi procházející Minoritskou ulicí v Brně ohrožují na životech rozpadající se sochy průčelí kostela sv. Janů. Vlastníci kostela na zásadní změnu tohoto havarijního stavu nemají peníze. Proto žádají o dotace. Ministerstvo kultury ani Magistrát města Brna ale s pomocí nespěchají.

Fasáda kostela svatých Janů v Minoritské ulici v Brně je ve velmi vážném havarijním stavu. Každou chvíli hrozí, že část omítky nebo některé z jejích kamenných ozdob mohou spadnout na kolemjdoucí. V létě se minoritům podařilo získat od ministerstva kultury 700 000 korun, za které dělníci odstranili tři nejpoškozenější kamenné vázy z vrcholu kláštera.

Další několikasetkilogramové sochy ale na střeše kláštera zůstaly a několik institucí, včetně stavebního úřadu města Brna, vyzvalo řád minoritů, aby sochy odstranil. Ti ale na jejich sejmutí ani na opravu peníze nemají. Proto už několikrát žádali o dotace. „Žádali jsme Jihomoravský kraj, Magistrát města Brna i pana primátora. Žádné zpětné reakce na to zatím nejsou. Jde o to, že bude-li to takto trvat dál, tak se dostaneme do zimního období, kdy ani nebude možné rekonstrukce provést,“ uvádí správce církevních majetků konventu minoritů Radovan Beck.

Celková rekonstrukce má stát čtrnáct milionů korun. Magistrát neřekl těmto penězům rezolutně ne, ale přesto se jednání stále protahují a výsledek je v nedohlednu. „Zařadili jsme opravu této fasády do programu regenerace městské památkové rezervace, to znamená, že my jsme připraveni jednat,“ říká náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.  

Kostel sv. Janů musí doufat, že potřebné peníze na opravy získá. V opačném případě by hrozilo uzavření jedné z nejfrekventovanějších ulic v Brně, aby kusy omítky na nikoho nespadly.