Plzeňská ZOO si nadělila vánočního sumce

Plzeň - Netradiční vánoční rybu si pořídila plzeňská ZOO. Sumec Karel ale neskončí na svátečním stole. Má se stát jednou z vyhledávaných atrakcí zdejší unikátní expozice Česká řeka. Vánoční sumec doputoval do Plzně z řeky Klabavky, kde ho před dvěma měsíci chytili rybáři.

„Podběrák jsme zlomili, ale nakonec jsme sumce vytáhli. Trvalo to asi 25 minut,“ popisuje náročný výkon rybář Karel Hromádka. Sumec měří 116 centimetrů, váží 8 kilogramů a jmenuje se Kája, po rybáři, který ho chytil.

Kromě vážení a měření čekala sumce Káju před vypuštěním do nádrže v ZOO ještě povinná očistná koupel v hypermanganu - tím se ryba zbaví parazitů. Karel je v plzeňské ZOO už třetí sumec v pořadí a ošetřovatel teď musí pozorně sledovat, jak se skamarádí se starším Drahošem: „Doufám, že se Kájovi bude s jeho větším bráchou Drahošem líbit a že ho Drahoš nezkonzumuje, protože sumec je dravá ryba,“ připomíná ředitel ZOO Plzeň Jiří Trávníček.

Nový domov najde sumec Karel v expozici Česká řeka. Tu otevřeli v plzeňské ZOO v září letošního roku. Jde o průchozí systém obřích akvárií, který nabízí netradiční pohled pod hladinu českých toků. Celkem je v expozici Česká řeka k vidění 45 druhů sladkovodních ryb.