Vandalové poničili areál leteckých modelářů na Hradecku

Hradec Králové - Neznámý vandal poničil areál leteckých modelářů v Hradci Králové. Uřezal železné sloupy ochranného pletiva a stadion tak ztratil parametry pro pořádání domácích i mezinárodních soutěží. Světový pohár se tam má přitom konat už v květnu 2009.

Vlastníma rukama si v 60. letech postavili hradečtí letečtí modeláři stadion světových parametrů. Během jediné noci jim ho někdo vážně poničil. „Tady ten sloup je naříznutý, dalších třináct sloupů bylo uříznutých. Naštěstí kolega, který sem přijel v sobotu ráno na kontrolu, našel sloupy, které byly připraveny k odvozu. Ještě jsme je stačili schovat,“ popisuje situaci Jiří Pavlíček z hradeckého Modelklubu. „Je to škoda práce. Nevím, koho napadlo to poničit,“ nechápe jeho kolega Jaroslav Šafler.    

Modeláři, kteří už dvakrát uspořádali světový a jednou evropský šampionát, odhadují náklady na opravu areálu až na sto tisíc korun. A spoustu hodin práce zdarma. „Tento případ je šetřen jako trestný čin poškozování cizí věci,“ informuje náměstek hradecké policie Vladimír Dědek.  

V létě ze stadionu leteckých modelářů kdosi ukradl dvoukřídlá železná vrata. „Je to hrozné, protože areál slouží dětem a rodičům, kteří si sem chodí zalétat,“ říká Jiří Pavlíček.

Počet krádeží kovů na Hradecku mírně klesá. Přesto policisté letos vyšetřovali v průměru víc než jeden případ týdně. „V letošním roce bylo šetřeno celkem 76 případů krádeže kovů. Celková škoda činí 2 miliony 760 000 korun,“ vyčísluje Vladimír Dědek.