Plzeň chce změnit systém placeného parkování

Plzeň – Systém placeného parkování se Plzni výrazně nevyplácí. Řidiči ve městě poplatky ignorují a vedení města se proto rozhodlo systém od základu změnit. Pro placené parkování budou platit nové podmínky a o jeho znovuzavedení se budou starat jiní lidé. Podle odhadů přichází město na parkovném ročně o 50 až 70 milionů korun. Zatímco v jiných městech se výtěžnost z parkovného pohybuje kolem 70 procent, v Plzni je jen desetiprocentní.

O placené parkování v Plzni se stará od jeho prvního zavedení v 90. letech Správa veřejného statku. Její ředitel Stanislav Liška právě kvůli problémům s neplatícími řidiči přišel o místo. Podle Lišky ale není třeba zavádět nový systém placení za parkování v Plzni. Město ale musí více tlačit řidiče k jeho respektování. V roce 1995 podle něj platilo za parkování 70 procent řidičů, zatímco dnes je to pouhých 12 procent.

V novém systému se ale Správa veřejného statku již o placené parkování starat nemá. „Chtěli bychom na to založit speciální společnost, aby bylo zcela jasné, co vykonává a jaká má práva a povinnosti,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

V rámci změn systému plzeňského placeného parkování by mělo ve městě vzniknout několik velkokapacitních parkovišť. V lednu bude zastupitelstvo rozhodovat o prvních dvou parkovacích domech v centru města.