V Jihlavě jezdí vtipně vyzdobené popelářské vozy

Jihlava - Novou cestu, jak se domluvit s lidmi kvůli vánočnímu odpadu, zkoušejí popeláři v Jihlavě. Po městě jezdí vtipně vyzdobené popelářské vozy a jejich obsluha si nasadila sváteční čepice. Snaží se lidem vysvětlovat, jak důležité je zvláště o svátcích třídění odpadů. Doufají, že obyvatele zaujmou a hlavně přesvědčí.

Prosinec je na odvoz odpadů nejnáročnějším měsícem. Během posledních dnů roku se vytřídí v domácnostech nejvíce papíru a skla. Denně popeláři odvážejí z Jihlavy přes 180 velkých kontejnerů. „Odpadu je v čase vánočním opravdu mnoho a ne vždy se lidé chovají slušně a vhodně. Máme s tím docela velké problémy,“ potvrdil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Popeláři s červenými čepečky se snaží lidem vysvětlovat, že třídění je hlavně o svátcích velmi důležité. Netradiční výzdoba vozů navíc lidi často zaujme a někdy i potěší. Netradičně polepené popelářské vozy, mimo jiné i s ozdobenou kostí kapra, budou odpadky vyvážet i na Štědrý den a na 1. i 2. svátek vánoční. Jenom z Jihlavy po svátcích odvezou popeláři kolem 110 tun papíru a 60 tun skla.