V Praze ubude osm desítek automatů

Praha - Pražský magistrát od ledna zruší 78 heren s výherními automaty. Změnu vyhlášky, která se týká provozu automatů, dnes schválilo zastupitelstvo. Dalších téměř 150 provozoven je v podmínečném režimu, o jejich osudu se rozhodne v dubnu. V Praze tak od nového roku bude možné hrát na výherních automatech na 1344 místech. Původně chtěl magistrát zrušit od začátku ledna zhruba 250 heren.

Na regulaci výherních automatů se shodli zastupitelé napříč politickým spektrem, přesto by podle některých opozičních zastupitelů měly být podmínky provozování automatů ještě přísnější.

Provozovatelům automatů magistrát také na jaře určil přesná pravidla, za kterých mohou výherní přístroje mít. Například musí odstranit svítivou reklamu z výloh a z domů, v nichž se nacházejí, a to včetně výše momentální výherní částky. Herny musí být také jasně označeny zákazem vstupu osobám mladším 18 let a personál musí kontrolovat doklady mladým lidem, kteří by mohli být nezletilí.

Některým městským částem se nelíbí, že namísto klasických výherních automatů mohou herny nakoupit videoterminály. Jejich provoz povoluje ministerstvo financí, a Praha tak na jejich regulaci nemá žádný vliv. Peníze z poplatků navíc dostává stát. Podle Blažka ministerstvo již několik let připravuje loterijní zákon, který by tento problém odstranil. „Pokud by zrušené herny hromadně zaváděly videoterminály, půjdu do parlamentu s novelou současného zákona,“ řekl Blažek.

V současné době je v metropoli kolem 1400 heren, hracích automatů v nich bylo loni 8359, předloni 7550. Vloni z nich měla Praha příjem 404 milionů korun.