Kraj chce sloučit nemocnice v Litomyšli a Svitavách

Litomyšl - Sociální demokraté v Pardubickém kraji se pustili do realizace svých předvolebních slibů ze zdravotnictví. Jejich plán mimo jiné počítá se sloučením nemocnice v Litomyšli a ve Svitavách. Tento záměr ale kritizují opoziční zastupitelé z řad ODS a obavy z těchto změn neskrývají ani pacienti a zdravotníci. Radikální změna krátce po změně na akciové společnosti není podle kritiků záměru tím, co krajské zdravotnictví potřebuje. Všechna jednání jsou ale teprve na začátku.

Hlavní argumentem pro slučování nemocnic jsou úspory, a také to, že na Svitavsku jsou hned dvě nemocnice, zatímco v dalších regionech Pardubického kraje pouze jedna. Ve spádové oblasti žije 130 tisíc obyvatel a vedení kraje říká, že fůze obou zdravotnických zařízení je tedy logickým činem. „Konkrétní krok, který vzejde z koncepce, by samozřejmě měl přinést ekonomické úspory, ale zásadě by neměl omezit zdravotní péči poskytovanou občanům,“ informovala radní Pardubického kraje Markéta Tauberová.

Proti sloučení nemocnic nemají námitky ani opoziční zastupitelé z řad komunistů. „Je důležité, aby byla zachována veškerá lékařská péče, minimálně na dnešní úrovni,“ zdůraznil krajský zastupitel za KSČM Miroslav Krejčí. Naopak opoziční ODS považuje změny za nelogické. „Nechápu, proč zrovna slučovat dvě ekonomicky nejzdravější nemocnice, které mají svou spádovou oblast a mají dobré výsledky,“ řekl krajský zastupitel za ODS Josef Janeček.

Kdy padne definitivní rozhodnutí o slučování nemocnic, zatím není jasné. Stále častější diskuze o plánovaných změnách vyvolávají nejistotu u zdravotnického personálu. Doktoři ani sestry se podle vedení kraje a současných ředitelů obou nemocnic nemají čeho obávat. Otázkou ale zůstává budoucí rozdělení medicínských oborů a dojíždění pacientů k lékaři.

Podle ředitele nemocnice ve Svitavách Pavla Havíře bude snaha taková, aby v případě slučování, pocítil tento proces pacient co nejméně. Mnohem závažnější dopad na krajské zdravotnictví budou mít podle hejtmana ministerstvem chystané změny v pardubické nemocnici. Skončit tu má traumatologické a navíc i onkologické centrum. Vedení kraje chce o situaci co nejdříve jednat s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.