Opuscard bude na Liberecku platit až od dubna

Liberec - Od ledna měla k cestování po Libereckém kraji stačit jediná elektronická karta - opuscard. Platit bude ale až od dubna. Může za to mistrovství světa v lyžování. Podle kraje totiž v tomto období nemá smysl zavádět nový systém, na který nejsou cestující zvyklí.

Se zdlouhavým placením u řidiče má být v kraji konec. Všichni autobusoví dopravci budou mít vedle kasičky i čtecí zařízení pro elektronickou kartu. Pro cestující se tak zkrátí odbavování i jízdní časy. Hlavně si ale budou moci vybrat, kterým dopravním prostředkem pojedou - jestli vlakem, autobusem nebo třeba tramvají, jak popsal bývalý člen Rady Libereckého kraje Vladimír Richter (ODS).

Člen krajského zastupitelstva Libereckého kraje Radim Zika (ODS) informoval, že Liberecký kraj je prvním krajem v Česku, který tento systém bude používat. Speciální karta měla začít fungovat od 1. ledna. Teď ale kraj celý projekt o čtvrt roku posunul. Důvodem je mistrovství světa v klasickém lyžování. Během jeho konání bude totiž doprava v Liberci zadarmo a to by mohlo celý projekt zkomplikovat.

Vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Stanislava Jakešová se nechala slyšet, že riziko bylo opravdu vysoké. Kvůli zvládnutí náporu fanoušků budou navíc v Liberci i autobusy z jiných dopravních podniků a také ty, které hned po mistrovství dopravci odepíší a už je nebudou používat. „Bylo by zbytečné a finančně neúnosné je vybavovat tímto zařízením,“ sdělila vedoucí odboru silniční dopravy z Krajského úřadu Libereckého kraje Petra Schneiderová.