Pardubicko se potýká s nárůstem nezaměstnanosti

Pardubice - Jedním z regionů, který nejvíce zasáhla světová finanční krize, je Pardubický kraj. Kvůli úbytku zakázek musí tamní podniky propouštět a omezovat investice. Krajská hospodářská komora už proto vyzvala vládu, aby pomohla všem podnikatelským oborům.

Dopady ekonomické krize pocítily firmy ve stavebnictví, elektrotechnickém i automobilovém průmyslu. Stejně tak pardubická chemička Synthesia. „Celá řada našich zákazníků operuje na finálních trzích v oblasti autoprůmyslu nebo v oblasti stavebnictví a už dnes avizuje snížení poptávky po našich chemických polotovarech,“ vysvětluje mluvčí Synthesie Daniel Rubeš.

Nejvíc ze všeho nyní Pardubicko ohrožuje narůstající nezaměstnanost. Podle ředitele pardubického úřadu práce Petra Krimpla klesl počet volných pracovních míst ze zhruba pěti tisíc na méně než tisíc.

Firmy se na úřad obracejí s dotazem, jak postupovat při hromadném propouštění. Jiné už snižování počtu zaměstnanců nahlásily. Úřady proto na firmy apelují, aby nepropouštěly plošně, ale zbavovaly se jen zaměstnanců v neefektivních oblastech.„ Pokud bychom začali všichni šetřit, přestane být odbyt a v tom okamžiku se ta krize jenom prohloubí,“ varoval, předseda Krajské hospodářské komory František Vacek.

Nedostatek zakázek už také některé podniky donutil nechat své zaměstnance doma s nárokem na část platu. V evidenci pardubického úřadu práce je nyní 18 takových firem se zhruba dvěma tisíci zaměstnanci.