Prodej zámku v Nemyšli na Táborsku se oddaluje

Nemyšl (Táborsko) - Zámek v Nemyšli na Táborsku z roku 1822 už řadu let chátrá. Do roku 1993 byl v zámku dětský domov. Pak ale v restituci získal objekt zpět původní majitel a děti se musely vystěhovat. Majitel je ale v cizině a o zámek nepečuje. Koupit ho chce pražský podnikatel. Majitel s prodejem souhlasí, v cestě ale stojí správce, který prodej oddaluje.

Bývalá zaměstnankyně dětského domova Jitka Vopravilová informovala, že děti z dětského domova, který byl v prostorách zámku zřízen, šly do jiných domovů nebo se již vyučily. Už patnáct let je zámek prázdný. Budovy začínají chátrat, pozemek v okolí nikdo neudržuje. Památkový projektant Jaroslav Fuks si myslí, že stav zámku je odrazem finanční situace majitele.

O koupi zámku za deset milionů korun projevil zájem pražský podnikatel. Chce mu navrátit zašlou slávu a otevřít ho pro veřejnost. Majitel objektu žijící v Argentině s prodejem souhlasí. V cestě ale stojí správce, který ho zastupuje, jak potvrdil zájemce o koupi zámku Milan Tejnor. Dnes se tu měla vůbec poprvé po 15 letech konat vánoční akce na podporu obnovy objektu. Adventní výstavu správce zakázal.

Milan Tejnor tedy hledal alternativu a jako nejvhodnější se mu jevil zámek v Chotovinách. I ten je v soukromých rukou. Jeho majitelka ho pro veřejnost otevřela letos v květnu. Už teď se ale hovoří o tom, že se opět uzavře. „Zatím stále jednáme s paní majitelkou o dalším možném využití,“ sdělila kastelánka zámku Chotoviny Lenka Drsová. Místní doufají, že neskončí jako zámek v Nemyšli.

Pokud zámek v Nemyšli nezíská nového majitele, jeho brána zůstane pro veřejnost ještě hodně dlouho zavřená.