Před půlnocí skončí analogové vysílání programu ČT2 na Chomutovsku a Sušicku

Chomutovsko/Sušicko - V obou regionech budou lidé moct přijímat signál programu ČT2 už jen s pomocí set top boxů, satelitů nebo kabelových a internetových operátorů. Například v Praze se digitálně vysílá už přes měsíc, někteří diváci si ale stěžují na kvalitu signálu, a to přesto, že mají zařízení pro digitální příjem. Odborníci tvrdí, že problém je ve špatných anténách a rozvodech.

Pražané jsou z přechodu z analogového na digitální vysílání v mnoha případech rozčarovaní. Čekali zlepšení televizního příjmu za cenu, že si pořídí set top boxy, ale opak je realitou. Obraz se jim rozpadá a zrní, některé kanály nemohou naladit. Technik elektroservisu Petr Lukáš informoval, že ne každý set top box se dá připojit ke každému televizoru.

České Radiokomunikace provedly v listopadu po spuštění digitálního vysílání řadu měření a nedostatky v pokrytí odmítají. Chyba je prý na straně uživatelů. Většina antén na domech není uzpůsobena pro příjem a šíření digitálního vysílání. Vedoucí ústavu rozvoje Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal zdůraznil, že je potřeba věnovat pozornost výběru zařízení, jeho zapojení a technickým parametrům tak, aby všechny komponenty včetně antény a přijímače pracovaly v optimálním režimu.

Firmy, které spravují nemovitosti, jsou zavalené žádostmi nájemníků o přenastavení antén. Elektroservisy, které se na to specializují, ale nemají dost zesilovačů a anténních vložek. „Pokud firmy nemají kde nakoupit materiál, tak dojde k tomu, že spousta domácností bude mít dobrý signál až po Vánocích,“ nechal se slyšet manažer správy nemovitostí ze společnosti Austis Albert Kováč.