Vánoční trhy ovládly o víkendu bohnickou léčebnu

Praha - Psychiatrická léčebna Bohnice uspořádala ve svém areálu již po osmé o třetí adventní neděli tradiční vánoční trhy. I letos byly lákadlem výrobky z místních chráněných dílen. Nešlo však jen o výrobky. Mnohem důležitější je setkávání pacientů s návštěvníky. A to pro obě strany.

Ručně vyráběná keramika, hračky, svíčky nebo šperky. To vše bylo k vidění, ale i ke koupi, v neděli v bohnické psychiatrické léčebně. Bohnický jarmark prezentoval široký sortiment výrobků, které pacienti zhotovují v dílnách pod dohledem terapeutů. V léčebně jich funguje jedenáct. „Je to i o tom, že naši pacienti vědí, že se ty výrobky někomu líbí a někdo je dokáže ocenit,“ říká ředitel psychiatrické léčebny Martin Hollý.

Kromě trhů organizátoři připravili i živý betlém, který nadchl hlavně děti. „Cílem akce je otevřít brány léčebny veřejnosti, vyvrátit mýtus, že léčebna je jakési uzavřené společenství. A toto je jeden z mostů, který pomáhá psychiatrii od démonizace,“ vysvětluje organizátor akce Václav Červenka.

Adventní oslavy provází historii léčebny už osm let. Jejich součástí jsou i koncerty v kostele sv. Václava. „Letos je to trošku inovované v tom, že to není tradiční vánoční muzika, ale šanci dostanou mladé kapely, hlavně vokální,“ přibližuje Martin Hollý.

Bohnický advent je letošní poslední akcí. Na příští rok ale léčebna chystá festivaly, výstavy i mezinárodní konference. Oslaví totiž už sto let od svého založení.