V jižních Čechách přijdou kvůli policejní reformě o práci desítky civilistů

Pelhřimovsko - Zrušení okresních ředitelství, výjezdy jen k nehodám s vysokou škodou nebo konec nahrazování pořadatelské služby - to je jen neúplný výčet změn, které od Nového roku čekají policii v České republice. V jižních Čechách se k nim ještě přidá i zmenšení takzvaného policejního kraje a propuštění několika desítek civilních zaměstnanců.

Reforma policie se dotkne prakticky všech. V jižních Čechách například přebývá po ohlášeném zrušení okresních ředitelství asi 80 civilních zaměstnanců. Ředitel jihočeské krajské policejní správy Radomír Heřman informoval, že bylo rozdáno 51 výpovědí. Zbývajících třicet zaměstnanců míří na obvodní oddělení. Dostanou za úkol administrativu, například sepisování protokolů. Radomír Heřman dodal, že cílem je dostat více příslušníků do terénu.

Další změna - jihočeský policejní kraj se zmenší. Dosud zasahuje velkou část Vysočiny. Například některé nehody na D1 vyšetřovali lidé ze 100 kilometrů vzdáleného českobudějovického ředitelství. Náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek sdělil, že od 1. ledna bude okres Pelhřimov patřit pod jihomoravskou správu. Starosta Pelhřimova Leopold Bambula (ODS) k tomu dodal, že to poslouží zejména k větší koordinaci sil integrovaného záchranného systému.