Na Liberecku se po otevření hranic zvýšila kriminalita, navíc chybí policisté

Liberecký kraj - Na Liberecku se zvýšila kriminalita, souvisí to mimo jiné s otevřením hranic. Často zde totiž trestnou činnost páchají Poláci a zhoršila se i bezpečnost z pohledu dopravy. Starostové z pohraničí si také stěžují na nedostatek policistů.

Počet trestných činů, které na Liberecku spáchali Poláci, roste. V loňském roce jich v kraji napočítali 39, za 10 měsíců letošního roku už jich je 53. Na Frýdlantsku také starostové upozorňují na to, že riskující řidiči z Polska ohrožují ostatní, v říjnu tu zavinili tři nehody, při kterých zemřeli 3 lidé. Že i tak je ale policie se situací po otevření hranic spokojená, potvrdil ředitel PČR Liberec Miroslav Dvořák: „Trestná činnost zde není zvlášť významná, jedná se většinou o drobnou kriminalitu a různá vandalství.“ Jak doplnil policejní prezident regionu Horní Lužice - Dolní Slezsko Richard Linss, kriminalita se zvýšila i v těchto německých regionech: „Jsme na tom obdobně jako Liberec, máme více vykradených i odcizených aut.“

Jen v okolí polského Zhořelce kriminalita klesá. Podle polských policistů to ale neznamená, že by se polští zloději přesunuli do Česka a Německa, důvod je prý jiný. Zhořelecký policejní ředitel Marek Kazimierczak uvedl: „Před rokem nám ve Zhořelci a okolí scházelo 30 policistů, v současné době pouze tři. Více hlídkujeme v ulicích.“

A na chybějící policisty si stěžují i čeští starostové, v pohraničí prý vůbec nejsou vidět. „Měli bychom zde raději více policistů, momentálně je takový trend vykrádání novostaveb,“ vysvětluje starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný (nez.). Ředitel liberecké policie Dvořák však nesouhlasí: „Máme tam dostatečný počet policistů. Na všech útvarech, které tam máme, jsem navýšili stavy.“ Konkrétně ve Frýdlantu vzrostl počet policistů ze 20 na 30. Stavy se pak zvýšily i na obvodních odděleních v Hejnicích a v Novém městě pod Smrkem.

Nejčastějším prohřeškem polských pachatelů je rychlá a riskantní jízda. Dopravní kontroly dokazují, že většina Poláků nerespektuje silniční pravidla, v těch nejhorších případech nemají problém projet obcí rychlostí kolem 100 km v hodině. Ve čtyřech případech policisté také usvědčili Poláky z nejrůznějších přepadení a loupeží na Liberecku. Poláci se podílejí na krádežích aut, což je v Severních Čechách opravdu velký problém, protože region se v počtu ukradených vozů dlouhodobě pohybuje na předních příčkách této soutěže v Česku. Už se také stalo, že ujíždějící zloději aut s polským občanstvím najížděli do dopravní hlídky, která se je snažila zastavit. Jednoho policistu při tom zranili.