V Nových Hutích dostali pokuty za znečišťování chráněné krajinné oblasti

Nové Hutě - Desítky tisíc korun musí zaplatit někteří lidé a živnostníci v Nových Hutích na Šumavě. Důvodem je špatná likvidace odpadních vod, které se tak dostávají přímo do potoků v chráněné krajinné oblasti. V Nových Hutích totiž chybí kanalizace a centrální čistička. Starosta František Hála o problému ví, obec ale zatím nemá na stavbu peníze.

Splašky z několika domů protékají přes nevyhovující septik otevřeným příkopem do meliorační stoky. Odsud pak přímo do Vydřího potoka, který i v chladném počasí páchne.

Podle České inspekce životního prostředí je současný stav nepřípustný. Inspektoři obec zařadili mezi znečišťovatele povrchových vod a vyměřili pokuty. Desítky tisíc korun zaplatili někteří podnikatelé, tisíce korun obecní úřad i fara. „Dochází ke zhoršování kvality vody v potocích,“ odůvodnil rozhodnutí inspekce Josef Bláha.

Oslovení podnikatelé odmítli cokoliv komentovat. Problém je podle nich v tom, že se nedaří prosadit projekt centrální čistírny. Podle starosty ale byla obec zadlužená a na stavbu čističky chyběly peníze. Teď už ovšem obecní úřad začal jednat s projektantem. „Nejsme schopni to pokrýt z našeho rozpočtu, který se pohybuje kolem 750 000,“ uvedl starosta Nových Hutí František Hála.

Podle správců chráněného území je situace vážná. Novohuťským vzkázali, že stavbu čističky nebudou blokovat. „Plně to podpoříme. Uděláme maximálně možné vstřícné kroky,“ potvrzuje David Půbal ze Správy Národního parku a CHKO Šumava.

Problém řeší i kraj. Jeho pracovníci obci pomůžou zpracovat žádost o dotaci. Stavba čistírny přijde zhruba na 15 milionů korun. Pokud nenastanou žádné zásadní komplikace, starosta se pokusí zajistit peníze na stavbu čistírny odpadních vod už v příštím roce.

Znečištěný Vydří potok
Zdroj: ČT24