Cheb odmítl převzít bývalou celnici

Cheb - Hraniční přechody se po vstupu země do Schengenu mění k nepoznání. Budovy slouží jako informační centra nebo ubytovny pro řidiče kamionů. Stát je bezúplatně převádí na obce, ty pak hledají možnosti, jak prázdné prostory využít. Ne všude ale obce vědí, co s tím. Je to i případ hraničního přechodu Svatý Kříž.

Prostor, který ještě donedávna připomínal nepříjemné procedury, se i tady mění k nepoznání. Minulý týden zmizelo ve shodě se schengenskými podmínkami o odstraňování zbytečných silničních překážek zastřešení. Půl milionu korun za odstranění zaplatí v tomto případě stát. Na rozdíl od většiny dalších hraničních přechodů, kde byla celniště bezúplatně převedena na obce. Tam povinnost demolovat přešla na nové majitele. Chebská radnice celniště odmítla. Na první pohled je to s podivem, ale skutečně jen na první pohled.

Opatrnost chebské radnice má totiž své opodstatnění. Má špatnou zkušenost s převzetím kasáren na Zlatém vrchu. Desetiletá blokace na prodej a komerční využití odradila všechny potenciální nájemce. Kasárny jsou prázdné a chátrají. Jejich ostraha a pokusy o údržbu stojí jen peníze. „Všechno je dáno v usnesení vlády. Pokud jeho realizace probíhá na hraničních přechodech, tak se budovy mohou částečně využít,“ tvrdí Karel Hála z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Starosta Chebu Jan Svoboda však má opačnou zkušenost. „Ptal jsem se konkrétně, zda je možné provozovat v objektu bývalé celnice například restauraci, nešlo to. Ptal jsem se, zda bychom objekt mohli pronajmout nebo vyvíjet nějakou jinou komerční činnost, nešlo to,“ říká Jan Svoboda.   

Budova v celništi na Svatém Kříži je moderní a zachovalá. Postavena byla v euforii po pádu železné opony v roce 1992. Majetek má účetní hodnotu 30 milionů korun. Přesto chebská radnice celniště převzít odmítla. Důvod - nenašla a patrně ani nehledala pro ně využití. Podmínkou převodu totiž zůstává desetiletá lhůta, kdy město Cheb nesmí nemovitost prodat. Radnice se obává, že budova zůstane prázdná a její provoz do doby, než ji bude možné prodat, bude drahý. „Je to 1,5 milionu korun ročně plus obnova kořenové čističky minimálně za dva miliony korun,“ vypočítává starosta.

Úřad pro zastupování státu tak dá objekt do veřejné dražby. V ní nejsou žádné blokační podmínky, rozhodovat bude pouze cena. A tak je možné, že tady vznikne další kasino, noční podnik nebo prodejní místo asijských trhovců. Jinak řečeno - peníze dostane stát a případné problémy s tímto druhem podnikání zůstanou městu.