Ministři EU si z Hluboké odvezou vzácnou kopii středověkého tisku

České Budějovice - Ministři zahraničí zemí Evropské unie, kteří budou jednat v zámku Hluboká 27. a 28. března 2009, si jako dárek od Jihočeského kraje odvezou kopii vzácného vimperského prvotisku. Faksimile latinské knihy z roku 1484 vázané v kůži nechal kraj vyrobit proto, aby vzácné hosty obdaroval netradičně a dal jim hodnotnou věc spjatou s historií jižních Čech. Novinářům dnes knihu představili hejtman Jiří Zimola a ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka.

„Byla by ozdobou každé knihovny,“ řekl Zimola o vimperském díle, kterým začala slavná tradice tisku knih v jižních Čechách. Už předtím vzniklo v zemi několik jiných knih, tato je ale unikátní tím, že se dochovalo jméno tiskaře.

Tím byl typograf Johannes Alakraw z německého Pasova, jehož zásluhou se Vimperk zařadil na druhé místo po Plzni, kde se v Čechách začaly tisknout knihy. Díky kompletním údajům o vzniku knihy je navíc Alakraw prvním tiskařem na nynějším území České republiky, který je znám jménem.

Podle ředitele Národní knihovny stále platí, že kniha je nejlepší dárek. „Kvalita je vynikající. Je perfektně řemeslně provedená, pouze odborník by ji odlišil do originálu,“ zdůraznil Hazuka.

Teologie v umělecké vazbě

Ministři dostanou církevní text Soliloquia, který je připisován sv. Augustinu. Jde však o dílo anonymního raně středověkého autora, který se, jak bylo ve středověku zvykem, k církevní autoritě odvolával, aby svým myšlenkám dodal větší váhu. Dílo užívali teologové a jiní učenci po celá staletí.

Maria Ptáčková z hejtmanství upřesnila, že originál má hodnotu zhruba milion korun. Je majetkem Jihočeského kraje a je uložený ve fondu vzácných tisků Jihočeské vědecké knihovny ve Zlaté Koruně. Podle historiků existuje zhruba pouze dvacet dalších originálních kusů vimperských prvotisků. Většina z nich je v soukromých sbírkách.

Jihočeský kraj nyní pořídil 100 výtisků, z nichž 40 je připraveno jako dar v souvislosti s jednáním ministrů EU v Hluboké nad Vltavou a ostatní bude mít v zásobě pro budoucí zvlášť významné hosty.

Na kopiích se pracovalo od února. Uměleckou vazbu, jíž vzniklo šest typů, zhotovil Ladislav Černý z Českých Budějovic. Knihu doprovází čtyřjazyčný text o jejím významu i kraji, kde vznikla. Veřejnost si může výtisk prohlédnout ve Státní knihovně v Praze či ve vědecké knihovně v Českých Budějovicích.