Žaloba na městský obvod příliš velkou podporu v Plzni nemá

Plzeň - Ludmila Ledecká z Plzně chce bolestné 50 tisíc a úpravu dětské prolézačky. S její žalobou na městský obvod kvůli údajně nebezpečné atrakci, na které se zranil její syn, nesouhlasí odborníci ani část lidí. Podle zastánců moderních dětských hřišť takový spor jen zbytečně ohrožuje rozvoj podobných zařízení pro děti.

Přestože se na prolézačce zranilo dítě, neznamená to, že je nebezpečná, tvrdí odborníci. Atrakce podle nich nesmí být pro děti zrádnou pastí, ale může být tak trochu výzvou. Zástupkyně výrobce vybavení dětských hřišť Lenka Moštěková prohlásila: „Nelze zaručit, že dítě nepřijde k úrazu třeba jenom tím, že shora na ně skočí jiné dítě.“ Matka zraněného chlapce Ludmila Ledecká je naopak přesvědčena, že na této prolézačce se dítě uhlídat nedá a je nebezpečná: „Za synem nahoru na prolézačku lézt nemohu a tím, že sedím dole, mu nijak nepomůžu.“

Soudní spor tak bude řešit otázku, zda se mají stavět pouze atrakce naprosto bezpečné. Ty však děti nezajímají a půjdou si hrát jinam. Ředitelka základní školy Jitka Justová, vedle které lanová prolézačka leží, tvrdí, že atrakce je velmi oblíbená a obavy z ní nemá: „Za celou dobu, co to tady je, se naše děti nezranily.“ A pro samotné žáky školy je prolézačka příležitostí k adrenalinovému zážitku, příliš se nebojí. „Dennodenně je tu vidět spousta dětí a nikdo nespadnul. A pokud je dítě nemehlo, nemají ho rodiče nahoru pouštět,“ komentuje okolojdoucí obyvatelka čtvrti.

Městský obvod o odstranění nebo úpravě prolézačky neuvažuje. Obává se ale, že spor zbytečně poškozuje další projekty moderních dětských hřišť. Petr Baloun z Úřadu městského obvodu Plzeň 3 uvedl: „Poškozuje náhled jedné skupiny lidí, doufáme však, že těch druhých bude většina.“ Lanovou prolézačku prověřovali inspektoři a ta obstála. Marie Svachová z České obchodní inspekce Plzeň potvrdila, že zařízení bylo řádně posouzeno a certifikováno tak, jak stanoví zákon.

Budoucnost podobných atrakcí pro děti bude mimo jiné záviset i od toho, jak ve sporu rozhodne soud.