České Budějovice chystají regeneraci sídliště Máj

České Budějovice - 300 milionů korun chce v příštích pěti letech investovat českobudějovická radnice do jediné části města. Peníze z evropských fondů mají zlepšit prostředí na Máji - jednom z největších, ale také nejproblémovějších sídlišť. Radnice chce tak rozsáhlým projektem zabránit tomu, aby se opakovala situace známá například z litvínovského Janova.

Situace v několika ulicích byla nejhorší v roce 2006. Město reagovalo výrazným zvýšením počtu policejních hlídek a rozšířením kamerového systému. Podle statistik městské i státní policie magistrát v boji s kriminalitou uspěl. Jenže sociálně slabších lidí uvnitř sídliště spíše přibývá. Realitní makléř Jan Skácel informoval, že ceny zde šly razantně dolů.

Rozsáhlé investice mají situaci zvrátit. Město tady chce zlepšit parkování, opravit domy nebo vysadit stromy. Podle ideálního scénáře se z místa, kam majitelé domů vystěhovávají nepohodlné nájemníky, má stát dobrá adresa. „Peníze, které do tohoto projekt investujeme, budou částečně také řešit problematiku sociální skladby obyvatel,“ nechal se slyšet primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).