Karlovarský kraj dá peníze na údržbu běžeckých tratí

Karlovy Vary - Karlovarský kraj díky přebytku v hospodaření poskytne ještě letos přes 300 tisíc korun na údržbu běžeckých tratí v regionu. Většinu peněz získají hlavně obce v Krušných horách. Využít je mohou nejen k úpravě stop, ale i na doplnění informačních tabulí s popisem tras a důležitými informacemi, například kontakty na horskou službu.

Karlovarsko nabízí každý rok stovky kilometrů běžeckých tratí. Naprostou většinu z nich provozují obce a města ve Slavkovském lese a v Krušných horách. Náklady na úpravu stop, tedy provoz rolby a její obsluhy, přitom rok od roku rostou. „Myslím si, že porostou i v budoucnu, protože běžecký sport v Krušných horách má velkou perspektivu, takže je třeba těm lidem vytvořit optimální podmínky, upravená stopa je pochopitelně bezpečnější,“ říká náčelník Horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad.

Kraj se proto ještě do konce roku rozhodl mezi provozovatele běžeckých tras rozdělit 334 000 korun. To je zhruba o polovinu víc než v minulé zimní sezóně. „Vznikly nám nějaké přebytky peněz v rámci vracení dotací obcí, tak jsme se rozhodli, že je využijeme právě na tyto příspěvky. Dostane je sdružení Centrální Krušnohoří a dále obce Mariánské Lázně, Meklín, Potůčky a Březová u Sokolova,“ informuje mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.   

Sdružení sedmi obcí Centrální Krušnohoří tvrdí, že díky pomoci kraje teď zvýší kvalitu tratí. Mariánské Lázně dostanou příspěvek na úpravu stop vůbec poprvé. Trasy v okolí města leží v nadmořské výšce nad 700 metrů a nabízejí až 70 kilometrů v několika okruzích. „Já se vždycky raduji, až když jsou peníze na stole. Bylo by to výborné, během roku jsme na to vyčleňovali vždy kolem 100 00 korun, ale vím, že to nestačí,“ uvádí místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval.