Těžařům se v lese propadl traktor, náhodou tak objevili obrovskou skládku chemikálií

České Budějovice - Desítky a možná až stovky milionů korun bude stát sanace tří skládek průmyslového odpadu u Řídké Blany na Českobudějovicku. O rozsáhlé ekologické zátěži tady až do počátku letošního roku nikdo nevěděl. Lesníci na skrytá jezera dehtu a dalších látek přišli zcela náhodou při těžbě dřeva. Do jednoho z nich se jim totiž propadl traktor. Na první pohled přitom skládka vypadá jako okolní les, pod tenkou vrstvou hlíny se ale skrývá obrovské, až 13 metrů hluboké jezero se stovkami tun průmyslového odpadu.

Jde o dědictví z minulých dob, před sto lety totiž byla v okolí Řídké Blany řada šachet, ve kterých se těžil žáruvzdorný jíl. Před rokem 1989 sem pak v tichosti některý z podniků navezl ohromné množství chemikálií. „První průzkumy prokázaly, že se jedná o dehet, polycyklické aromatické uhlovodíky a fenoly, které jsou rizikem pro spodní vody,“ doplňuje mluvčí lesů Radek Drahný. Nebezpečí navíc hrozí i návštěvníkům, kteří se můžou do zapáchajících jam propadnout.

Kdo odpad do opuštěných dolů navozil, zatím nezjistili lesníci ani inspektoři. Podle nich ale bude sanace velice náročná a neobejde se bez finanční pomoci Evropské unie. Zamořené lokality jsou navíc tak rozsáhlé, že je budou specializované firmy zkoumat celý příští rok.